9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRhodos, una dintre destinaţiile de lux ale Greciei

Rhodos, una dintre destinaţiile de lux ale Greciei

Grecia este o ţară care are multe locuri frumoase de vizitat, Insula Rhodos fiind unul dintre ele. Aceasta este cea mai mare dintre Insulele Dodecaneze din Arhipelagul Insulelor Sporade din Marea Egee.

 

Insula Rhodos ascunde multe surprize, iar cei care vin aici trebuie să viziteze muzeele pentru a înţelege istoria elenă. Colecţiile variate, calitatea exponatelor şi a prezentării şi, nu în ultimul rând, arhitectura deosebită a clădirilor fac din muzeele de pe Insula Rhodos obiective culturale fascinante. Rhodos (Rodos) a devenit un centru regional important datorită poziţiei sale, climatului şi atracţiilor naturale. Este cunoscută ca Insula Soarelui. Pindar o menţionează într-una din odele sale ca fiind născută din unirea zeului Helios cu nimfa Rhoda. Insula este acoperită de un sol fertil, cu vegetaţie bogată. Cel mai înalt punct de pe insulă este vârful Atavyros (care atinge 1.215 m), situat în partea de sud-vest a insulei.

 

Capitala insulei, modernă, antică şi medievală

 

Capitala, denumită tot Rhodos, este situată în nordul insulei şi este compusă din trei oraşe: modern, antic şi medieval. Oraşul modern are un caracter cosmopolit, cu majoritatea clădirilor ridicate în secolul XX. Oraşul antic, fondat în anul 408 î.Hr., se mândreşte cu ruinele templelor lui Zeus, Atena şi Apollo, cu Stadionul, Gymnasiumul şi Teatrul. Oraşul medieval este înconjurat de zidurile ridicate de cruciaţi. Este împărţit în micul Collachio şi marele Burgo sau Hora. Insula abundă de locuri încântătoare, care merită vizitate, cum ar fi Valea Fluturilor, satul Triada, lângă anticul Lalyssos (Lalissos) pe vârful Filerimos – unde în secolul XV au fost ridicate mănăstirea cu acelaşi nume-, ruinele templelor lui Atena şi Zeus, Kameiros (Kamiros) şi ruinele oraşului Dorian, Kalithea cu băile termale Koskinou, Afandou, Faliraki şi Rodini. Important este şi oraşul Lindos. Contrastul dintre casele de un alb strălucitor, ridicate pe cele două plaje terasate şi oraşul vechi, formează una dintre cele mai uimitoare imagini din Grecia. În sfârşit, întreaga insulă este înconjurată de plaje splendide, amenajate pentru relaxare şi sport. Rhodos este legată prin linii aeriene de Atena, Heraklion, Salonic, Karpathos, Kassos, Kos, Megisti, Mykonos şi Santorini. Feribotul leagă Rhodos de Pireu, de celelalte Dodecanese, de Cyclade, de Creta şi de Insulele Egeene estice.

Dacă eşti pasionat de artă, Muzeul de Artă Modernă (Nestoridion Megaron) are numeroase colecţii de artă elenă modernă, multe dintre lucrări fiind semnate de artişti greci importanţi precum Konstantinos Maleas, Konstantinos Parthenis, Spyros Vasiliou, Giannis Tsarouchis, Nikos Engonopoulos, Georgos Bouzianis, fiind realizată astfel o prezentare exhaustivă a artei greceşti în secolul XX. La etajul întâi al muzeului sunt expuse lucrările realizate până în 1960, cu o tematică variată, peisaje, naturi statice, portrete, demonstrând influenţa pe care au avut-o curente artistice importante în Grecia. La etajul doi veţi găsi lucrări din 1960 până în prezent, cu o uluitoare varietate de stiluri şi teme.

Galeria Municipală de Artă situată în Oraşul Vechi este o destinaţie obligatorie pentru cei interesaţi de arta elenă şi, mai ales, de gravurile expuse aici, precum şi de expoziţiile temporare la care adesea participă şi artişti străini.

Alt punct important pe lista de obiective turistice a iubitorului de artă este Centrul de Artă Modernă, care este unul dintre cele mai bune din spaţiul mediteranean. Centrul găzduieşte anual programul de arte vizuale MOTER, o şansă de promovare pentru artiştii eleni. Veţi găsi aici lucrări de pictură şi sculptură, dar şi fotografie, instalaţii, artă digitală, multimedia.

 

Mărturiile civilizaţiei elene antice

 

Epavlis este o clădire veche, cu o grădină demnă de un palat regal, funcţionând în prezent ca sediu cultural, cu o bogată bibliotecă, un departament de muzică şi spaţii expoziţionale.

Alt obiectiv turistic ce completează trecutul istoric al Greciei este Palatul Marilor Maeştri, care este cea mai impunătoare construcţie din Oraşul Vechi, multe dintre camere păstrând mozaicurile cu motive creştine realizate cu secole în urmă, statuile, mobilierul şi antichităţile originale. Veţi găsi aici, între altele, şi o copie a faimoasei statui înfăţişându-l pe Laocoon. La parter se găseşte o expoziţie arheologică, având numeroase piese unice. Expoziţiile temporare şi permanente sunt organizate în secţiuni tematice – arta creştină şi proto-creştină, economie, viaţă cotidiană, administraţie -, iar hârtiile şi materialele audio şi video oferă şansa călătoriei imaginare a vizitatorului în trecutul fabulos al Insulei Rhodos, din Antichitate până în Evul Mediu.

Muzeul de Arheologie, alt martor al trecutului, se află într-o clădire medievală, care a fost în trecut infirmeria cavalerilor de pe insulă.

Construcţia a fost terminată în 1489, având două etaje şi o curte interioară impresionantă. Aici se găsesc o superbă statuie înfăţişând un leu, dar şi mai multe grămezi de pietre folosite în trecut pentru catapulte, o amintire a asediilor din tumultuoasa istorie a Rhodosului. În cadrul expoziţiei veţi găsi numeroase artefacte descoperite în morminte antice, vase, statuete, bijuterii şi obiecte metalice, dar şi arme, scuturi, însemne heraldice.

Muzeul Bizantin, situat tot în Oraşul Vechi, a fost construit în 1480, după ce, potrivit legendei, Sfânta Fecioară a apărut aici şi a ajutat ca Rhodosul să învingă armatele otomane.

Din păcate, biserica în stil gotic, ce străjuia aceste locuri, a fost distrusă de turci în 1522, într-un asediu, iar astăzi au mai rămas doar ruine. În muzeu veţi găsi, între altele, mai multe picturi murale din secolul XIV şi icoane din perioada bizantină şi postbizantină.

 

Printre atracţiile insulei…

 

Colina lui Monte Smith este locul Acropolelor anticului oraş Rhodos. În parcul arheologic se află Teatrul Elenistic, construit în secolul al III-lea î.Hr., unde aveau loc întreceri atletice. Ele erau parte a unui festival ţinut în cinstea zeului Ilios.

Palatul Cavalerilor Sfântului Ioan din Ierusalim a fost construit pe locul unei fortăreţe bizantine din secolul al XVII-lea. După părăsirea lui în perioada ocupaţiei turceşti, a fost distrus de explozia unei magazii de pulbere. Palatul a fost restaurat între anii 1937 şi 1940, când clădirea a fost împodobită cu picturi murale.

Valea Fluturilor este un ecosistem unic în lume prin faptul că a supravieţuit neatins. Valea se află de-a lungul râului Pelekanos, care îşi datorează existenţa unor mici şi rapide cascade.

În ceea ce priveşte portul său, este de menţionat faptul că aici se afla în Antichitate Colosul din Rhodos, o mare statuie din bronz, care era una dintre Cele Şapte Minuni ale Lumii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII